Het oprichtingsverhaal

25 oktober 2003. Na een half jaar van voorbereiding is de oprichting van Dameschdispuut Hard Roeien en Meer een feit. Dertien mensen met verschillende achtergronden, maar één gezamenlijke liefhebberij; de wedstrijdafdeling der N.S.R.V. Phocas. Of het nu om hard roeien, sturen op het scherpst van de snede of het coachen met bezieling gaat, HRM (dient uitgesproken te worden als “harem”) is van alle markten thuis.

Laat ons een nadere blik werpen op het ontstaan van dit fenomeen.

Het is mei 2003. Het seizoen is reeds ver gevorderd, wanneer op een willekeurige donderdagavond de wedstrijddames besluiten dat het antwoord op VIC dit jaar nog gegeven gaat worden. Alras worden de eerste voorbereidingen getroffen en niet zonder succes. Aan het einde van de zomer is de groep bekend en hebben zij zich op hun vaste woensdagavond gevestigd bij een zekere Bas, slechts twee deuren verwijderd van de heeren van VIC.

In september mag Phocas voor het eerst kennismaken met het dan nog officieuze dispuut. Geheel in het thema van het introwweekend spreidt Dameschdispuut HRM als Indische Waterlelies haar charme en dynamiek ten toon. De menigte gaat door het lint. De veelzijdigheid van de dames wordt pas echt duidelijk na een (on)gepaste act tijdens het Boeren- & Hoerenfeest, welke wederom de menigte in vervoering brengt. De volgende dag echter staan de dames al weer klaar om argeloze eerstejaars kennis te laten maken met de geneugten van het roeien in een acht. En al zegeverend komt het oprichtingsweekend dichterbij. De spanning stijgt iedere dispuutsavond gestaag. De Ab Actis drijft haar studiegenoten tot waanzin middels uitprinten van 388 pagina’s aan oprichtingsdocumenten in de kelder van hun geliefde klinisch trainingscentrum. Na het trotseren van vele obstakels nestelen de dames zich op 24 oktober 2003 uiteindelijk in een landhuis bij het idyllische plaatsje Ane (OV). Hetgeen daar heeft plaatsgevonden blijft uiteraard binnen het dispuut, maar het resultaat is u echter allen bekend.

Wij schrijven 19 januari 2004. Met een geslaagde constitutieborrel, een gezamenlijke Oud & Nieuw viering, een prachtig gala en een geslaagd intrainingsdiner in hun achterhoofd, leggen de Praeses en de Ab Actis de laatste hand aan dit schrijven. De N.S.R.V. Phocas zal ons kennen. Phocas zal ons zien en blijven zien. Phocas zal van ons horen en blijven horen. Welke barrières er ook voor onze voeten geworpen worden, wij zullen ze met opgeheven hoofd tegemoet treden.

HRM Hoogh!